Законодавче регулювання здоров’я грунтів має бути єдиним для всієї Європи

Законодавче регулювання здоров’я грунтів має бути єдиним для всієї Європи

Україна працює над программами и стратегіями, которые умогливлюют наження до ЄС у сферы охороні ґрунтів. На редкость багато-факторов, которые значительно влияют на негативное воздействие на украинскую природу, что влияет на повышенную продуктивность и экологию.

Велика розораність (до 70% в деяких местах), интенсивне, адаптировано землеробство, глобальные змини климата спричиняют ерозійні процессы, засолення и ущільнення ґрунтів, зменшення вмісту гумусу и вважються основными факторами деградации ґрунт в Украине.

Через війну проблема значно загострилась. Великие площади України заминированы и забрудні вибухонебезопасны рековинами. Ми зіткнулись с новым видом забруднення, яке небезопасне не лише для ґрунтів.

Европейская интеграция Украины и пов'язана с цим необхидність гармонизації украинского законодавства с законодавством ЄС підіймає також питання охорони ґрунтів.

Проект "Нимецко-украинский агрополитический диалог (АПД)", который реализуется за поддержкой Федерального министерства продовольствия и сельского хозяйства (БМЭЛ) провів онлайн-конференцию "Законодавство и стратегия Європейского Союза в сфере охороны ґру" нтів".

Под час заходу обсудили основные направления в стратегии ЄС стосовно-оборонительных мер и законопослушных действий, которые регулируют діяльність в цій сфері. Було представлено аналитический документ "Законодавство и стратегії Європейського Союза у сферы охорони ґрунтів", который був розроблений в 2022 году.

З аналітикою авторки дослідження доктором Андреа Бесте можна ознайомитись за посиланням - https://bit.ly/44soM1f

Наразі не існує загальноєвропейської політичної концепції із захисту ґрунтів. Законодавство держав-членів ЄС на національному рівні є дуже різним. Зовсім небагато держав-членів проводить комплексну політику із захисту ґрунтів, яка, як зазначено у звіті, часто обмежується заходами проти забруднення і консервації ґрунтів.

Україна активно долучається до розробки законодавства, яке б забезпечило комплексний підхід до захисту ґрунтів.

Урядом у лютому 2023 року створено Міжвідомчу робочу групу з питань гуманітарного розмінування. Також Мінагрополітики створює міжвідомчу робочу групу з питань аналізу стану ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення, які зазнали впливу військових дій.

Основними завданнями якої будуть:

  • дослідження впливу військових дій на землях сільськогосподарського призначення;
  • аналіз та оцінка впливу міграційних процесів у системі "ґрунт–рослина";
  • розробка пропозиції з відновлення ділянок, на землях сільськогосподарського призначення;
  • розробка рекомендації для сільгоспвиробників, які працюють на землях сільськогосподарського призначення, які зазнали впливу військових дій;
  • підготовка пропозиції до проєктів нормативно-правових актів в частині забезпечення родючості ґрунтів та ліквідації наслідків забруднення.

Напрямок роботи з оздоровлення ґрунтів стає ключовим в Україні. Насамперед, це стабільне партнерство між наукою, освітою, державою та бізнесом для здійснення важливих стратегічних кроків щодо відродження родючості ґрунтів. Щоб об'єднати ключових стейкхолдерів ГС "Органічна Україна" та БТУ-ЦЕНТР створили Стратегічний комітет.

Стратегічний комітет з відродження родючості ґрунтів Органічної України бере активну участь в адаптації та розробці законодавства з охорони ґрунтів. Впровадження Спільної аграрної політики (САП) належить до важливих завдань європейських держав. Ми всі очікуємо, що Україна скоро стане членом ЄС, тому повинні разом долучитися до розробки та впровадження Європейських практик.