Відбулась IV Міжнародна конференція «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?»

Відбулась IV Міжнародна конференція «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?»

Влада, бізнес, наука, освіта об'єднались, щоб віднайти рішення для збереження українських земель

Пройшла IV Міжнародна конференція «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?». Подія об'єднала майже 1000 учасників. Фокус заходу був на відродженні ґрунтів, постраждалих внаслідок воєнних дій. Експерти від державної влади, бізнесу, науки, освіти обговорили вплив війни на стан земель України та шляхи відновлення здоров’я ґрунту.

“Окрім розореності, посухи та інших проблем ми стикнулись з вкрай складним викликом – руйнування родючого шару ґрунту внаслідок бойових дій. За оцінками ФАО суттєвої деградації вже зазнало 33% сільськогосподарських земель в Україні. Це на 13% більше у порівнянні з довоєнним періодом, решта ж земель перебувають під загрозою. Проблема потребує уваги та спільних зусиль для подолання. І конференція стала саме тією платформою, де представники державної влади, науково-дослідних установ, навчальних закладів, агропідприємств, громадських організацій можуть разом віднайти комплексне рішення проблеми деградації ґрунтів”, –  Владислав Болоховський, Голова комітету з відновлення родючості ґрунтів, генеральний директор групи компаній БТУ-ЦЕНТР.

За останні 130 років українські ґрунти втратили близько 30% гумусу, а рівень розораності є одним з найвищих у світі й сягає 54% – повідомили організатори конференції. Деградація українських ґрунтів  – це проблема не лише нашої країни. Це виклик міжнародного масштабу. Адже Україна має 30% світового чорнозему та відіграє ключову роль у глобальному забезпеченні продовольством.

Повномасштабна війна ускладнила ситуацію. Українські землі забруднені мінами, снарядами та уламками боєприпасів. Загальна площа деокупованих земель сільськогосподарського призначення, які потребують обстеження на предмет замінування, становить 470 853 га. Це зазначив на конференції Владислав Дудар, офіцер головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони України.

Ігор Безкаравайний, заступник Міністра економіки України, розповів про важливість запровадження системи пріоритизації територій для розмінування. А також зазначив необхідність формування ринку протимінної діяльності. З цією метою у бюджет на 2024 рік закладено близько 3 млрд грн для відшкодування витрат, які йдуть на розмінування земель сільськогосподарського призначення.

На конференції було приділено увагу інноваційним екоагротехнологіям, які допоможуть у сталому розвитку територій України. “Для компенсації втрат на територіях, які виведені із господарської діяльності потрібно розвивати вертикальне сільське господарство. Також у відновленні ґрунтів допоможе генерація енергії у біогазових та сонячних системах; генерація біомаси комах, як джерела білка, жиру та швидкої трансформації органічних решток в біогумус, накопичення біомаси водоростей, як кормової та енергетичної субстанції”, – зазначив Сергій Мельничук, академік НААН України, радник Голови Правління МХП (генеральний партнер конференції з циркулярної економіки)

Науковці поділились напрацюваннями з відновлення ґрунтів, що постраждали внаслідок бойових дій. Світлана Корсун, виконавча директорка Інституту прикладної біотехнології, розповіла, як рослини, мікроорганізми, продукти їхньої життєдіяльності допомагають очищувати ґрунти в локації горіння техніки та на місці вирв. За результатами досліджень кількість нафтопродуктів в ґрунті за 90 днів експозиції досліду зменшилася на 59-92%, тобто вдалося практично повністю деструктувати цей забруднювач.

Поділились досвідом відновлення та збереження родючості ґрунтів і представники великих агрохолдингів.“З 2014 року ми пробуємо впроваджувати техніки Strip-till та Verti-till і рухаємося в напрямку мінімізації обробітку. Повернулися до застосування покривних культур – цьогоріч засіяли 35 000 га. Також активно використовуємо мікробіологічні препарати – деструктори, біофунгіциди, інокулянти, біостимулятори, Р,К-мобілізатори. Це саме ті засоби, які допомагають збільшити продуктивність та повернути здоров'я ґрунту”, – розповіла Катерина Шаванова, керівниця проєктів R&D Kernel (генеральний партнер конференції з біологізації рослинництва).

Опікуються здоров'ям ґрунтів і громадські інституції. Марія Бєлкіна, фахівчиня відділу сільського господарства ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія» говорила про два шляхи відновлення і запобігання деградації ґрунтів – консервацію незаконно розорених і найбільш пошкоджених від воєнних дій ділянок та зміну сільськогосподарських практик до більш сталих підходів.

Також говорили про управління відходами та важливість сертифікації компосту. Адже відмова від системи сертифікації компосту, окрім негативного екологічного впливу, може привести до підвищення митних ставок. “Це може стати серйозною причиною зниження експорту української продукції до країн ЄС через введення нових митних бар'єрів або збільшення чинних. Такі заходи можуть суттєво ускладнити конкурентоспроможність українських товарів на європейських ринках, впливаючи на обсяги експорту та прибутковість компаній”, – наголосив Сергій Прокопенко, директор ТОВ "О.П.Є." (спеціальний партнер конференції з компостування).

Повний запис конференції